• גזל ונזיקין

ריצה ברחוב משום דיני נזיקין

הרב יהודה אודסר

ו מרחשון תשפ"ג
שאלה
שלום וברכה. שמעתי במקום כלשהוא שאסור לרוץ ברשות הרבים (לנשים ולגברים) משום דיני נזיקין (אמרו לי שכך קבעו חכמים בדורות קודמים.) האם זה נכון? אם כן אשמח למקור. תודה רבה!
תשובה
להלכה נפסק שיש איסור להזיק. אמנם, לרוץ ברשות הרבים נראה שאין איסור (שהרי מי אמר שתזיק?) אלא שאם תזיק בריצתך הרי אתה חייב בתשלומי הנזיקין. (רמב"ם חובל ומזיק פרק ו הל' ט, שולחן ערוך חושן משפט סימן שע"ח סעי' ח) בטעם חיוב התשלומים כתבו הראשונים שהרץ ברשות הרבים עושה דבר "משונה" ו"אינו ברשות" מכיוון שעיקר יסודה של רשות הרבים היא להליכה ואם מישהו רץ עליו לשים לב שאינו מזיק אחרים, ואם יזיק הרי שהוא חייב בתשלומים. נוסף על כך למדנו מזה שאם רשות מקומית מקצה שטח באופן קבוע או זמני לריצה אזי שם אין חיוב למי שהזיק תוך כדי ריצה מפני ש"רץ ברשות" ומי שהולך שם וניזוק מהאיש שארץ הוא אחראי לנזקיו. כמו כן אדם שרץ בערב שבת בשביל ההכנות לשבת, או שרץ להציל מישהו ואין זמן לעשות זאת מראש בהליכה -יהיה פטור אם מישהו ניזוק מריצתו.