• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות פרטיות בסוגיות שונות

נישואין כפייתיים בתורה

הרב משה מאיר אבינר

ג כסלו תשפ"ג
שאלה
התורה חייבה את האונסים לשאת את הנאנסות, ומציינת (דברים כ"ב כ"ט) "לא יוכל שלחה כל ימיו". א. אם הנאנסת אינה בתולה, האם גם אז חייב האנס לשאת את הנאנסת? ב. ואם הנאנסת אינה חפצה להיות נישאת לאנס, כיצד עושים? האם היא רשאית לסרב? ג. בתולה שנאנסה חייב האנס לתת לאביה חמשים כסף, כמה זה בימינו?
תשובה
שלום ברכה, א. ספרי דברים פרשת כי תצא פיסקא רמד "תלמוד לומר בתולה פרט לבעולה". ב. אכן אם הנאנסת מסרבת להנשא היא אינה חייבת - רמב"ם (נערה בתולה פרק א הלכה ג): "האנוסה שלא רצת היא או אביה להנשא לאונס הרשות בידם ונותן קנס, רצת היא ואביה ולא רצה הוא כופין אותו וכונס ונותן קנס". ג. כיום 50 סלעים שווים נכון להיום כ2400 ש"ח. התורה מחייבת את האנס ליטול אחריות על המעשה שעשה, ולשאת את אנוסתו. הפגיעה הפיזית הנפשית היא חמורה, הסיכוי שלה להינשא פחת, לכן על האנס מוטלת האחריות לשקם את חייה מוטלת על האנס. כמובן שהוא יצטרך לעבור תהליך בו הוא ילמד לא להיות אלים הכופה אחרים למלא את תאוותיו. בברכה,