• כלים והכשרתם

הכשרת תבניות אלומיניום (לא חד"פ)

כולל הלכה בית אל

כ"ו כסלו תשפ"ג
שאלה
שלום הרב, קיבלתי תבניות מתכת-אלומיניום שהן לא חד פעמיות לאפיית עוגות, הן יציקת אלומיניום (כמו הסירים שמכינים בהם גחנון). איך והאם אפשר להכשירן? בתודה, יעל
תשובה
הכלל בהכשרת כלים הוא "כבולעו כך פולטו". התבנית בולעת בחום בלי שום נוזל לכן הכשרתה בליבון. במקרה שחוששים שהכלי יהרס בהכשרה לא ניתן להכשירו. ולכן אם התבנית אלומיניום נאסרה כיוון שבושל בה איסור (אוכל לא כשר, בשר וחלב יחד) לא ניתן להכשירה משום שחוששים שבהכשרה התבנית תהרס. אך אם בשעה שהתבנית בלעה היא בלעה היתר. לדוגמה: בשלו בה בשר ולאחר שבכלי היה אינו בן יומו בשלו בה חלב, או להיפך. וכן אם רוצים להפוך כלי בשרי לכלי פרווה, או להפוך כלי חלבי לכלי פרווה. החומרה יורדת בדרגה אחת וניתן להכשיר בכלי שצריך ליבון בהגעלה. ועדיף להכניס את הסיר לתנור על החום הכי גבוה למשך חצי שעה. בברכה, הרב עדיאל קאפח