• שאלות כלליות

זרע לבטלה

הרב אביעד תפוחי

י"ב כסלו תשפ"ג
שאלה
כולם אומרים שלא כתוב במפורש בתורה שבכתב על איסור הוצאת זרע לבטלה, אך מצד שני כתוב ב ויקרא ששכבת זרע שיוצאת זה טמא, אם להוציא שכבת זרע עושה אותנו טמאים, אז זה לא אמור להיות ברור שאסור להוציא זרע לבטלה? או שהכוונה שם היא למשהו אחר?
תשובה
שלום וברכה, אכן הוצאת זרע לבטלה הוא דבר חמור, אך המקור בתורה לכך הוא בראשית פרק לח (ז) וַיְהִ֗י עֵ֚ר בְּכ֣וֹר יְהוּדָ֔ה רַ֖ע בְּעֵינֵ֣י יְקֹוָ֑ק וַיְמִתֵ֖הוּ יְקֹוָֽק: (ח) וַיֹּ֤אמֶר יְהוּדָה֙ לְאוֹנָ֔ן בֹּ֛א אֶל־אֵ֥שֶׁת אָחִ֖יךָ וְיַבֵּ֣ם אֹתָ֑הּ וְהָקֵ֥ם זֶ֖רַע לְאָחִֽיךָ: (ט) וַיֵּ֣דַע אוֹנָ֔ן כִּ֛י לֹּ֥א ל֖וֹ יִהְיֶ֣ה הַזָּ֑רַע וְהָיָ֞ה אִם־בָּ֨א אֶל־אֵ֤שֶׁת אָחִיו֙ וְשִׁחֵ֣ת אַ֔רְצָה לְבִלְתִּ֥י נְתָן־ זֶ֖רַע לְאָחִֽיו: (י) וַיֵּ֛רַע בְּעֵינֵ֥י יְקֹוָ֖ק אֲשֶׁ֣ר עָשָׂ֑ה וַיָּ֖מֶת גַּם־אֹתֽוֹ: מה שנאמר בתורה שזרע מטמא, קשה להוכיח מכאן שזה אסור שכן גם כאשר אדם נוגע במת או בנבילה הוא נטמא למרות שזה לא דבר אסור. אמנם ניתן ללמוד מכאן שהוצאת זרע היא סוג של מוות, שכן כמעט כל הטומאות בתורה הן בנוגע למוות. והביאור בזה, שהמוציא זרע ממית את הפוטנציאל שהיה גלום בזרע שהיה יכול להתפתח לכדי אדם שלם. בהצלחה רבה.