• שאלות כלליות

לעבוד בסופר מרקט לא כשר

הרב חיים שרייבר

כ"ה כסלו תשפ"ג
שאלה
שלום הרב האם מותר לעבוד במקום לא כשר סופר מרקט שפתוח בשבת ומוכרים פה חזיר וכדומה האם מותר לי לעבוד בתור קופאי בסופר הזה?
תשובה
שלום מקום הפתוח בשבת - מותר לעבוד ביום חול במקום שפתוח בשבת (וכן פסק בשו"ת אבני ישפה חלק ז' סימן כג ענף ב). הטעם לכך הוא שאין כאן מסייע ידי עוברי עבירה, העובדה שהמקום פתוח בשבת איננה נוגע לך, ואינך מסייע להם לעבוד בשבת. אין מקום העבודה הזה מיוחד לעשיית עבירה כדי שנאמר שהעובד שם נחשב מסייע ידי עוברי עבירה. ולכן האדם הרוצה לעבוד שם בימות החול כאשר העבודה מותרת, איננו מסייע לדבר עבירה. מקום המוכר איסורי אכילה - בחנות המוכרת איסורי אכילה (לדוגמא: מוצרי בשר בחלב, נבלות, טריפות, שרימפס וכל כיוצא בדברים אלו) אסור לעבוד! שהרי אסור לאדם להכשיל אחרים בכל דבר עבירה ובכלל זה גם במאכלות האסורות. מקור: שו"ת יביע אומר חלק ד' (חלק יורה דעה סימן ו). אף במקום ש"רק" פתוח בשבת - אם יש אפשרות להשיג מקום עבודה שאינו פתוח בשבת - הרי זה משובח. ולכן עשה כל מאמץ להתפרנס בדרכי היתר בטוחים, וה' יהיה בעזרך ויצליח דרכך למצוא עבודה כשרה וטובה במהרה! יום טוב