• שבת ומועדים
  • הדלקת נרות

מתי מדליקים את השמש בחנוכייה

הרב נועם דביר מייזלס

כ"ח כסלו תשפ"ג
שאלה
חנוכה שמח, האם מותר להדליק את השמש לפני נרות החנוכה ולפני הברכות? מתי הזמן הנכון והמקובל להדליק את השמש? וכן האם מותר להדליקו תוך כדי הברכות? ישר כח ותזכו למצוות
תשובה
שלום וברכה. יש שמדליקים עם השמש את הנרות, כדי שיהיה ניכר שהוא אינו חלק מהמצוה, ולפי זה יש להדליקו לפני הברכות. ויש נוהגים להדליק את הנר בסיום ההדלקה. וכן נראה ע"פ סוד שאין לעשות תשמיש לאור השמש, ומדליקים אותו ע"י נר אחר. בכל מקרה אין איסור להדליק את השמש לפני הברכות או בגמר ההדלקה. מקורות: מדברי הרמ"א (סי' תרע"ג א') והאחרונים שם, עולה כמנהג הראשון. וכך היו נוהגים רבים מבני אשכנז כאשר היו מדליקים עם נרות שעוה. כיום אכשר דרא ומדליקים בשמן זית, וממילא יוצא שמכינים את השמש לפני כן ומדליקים אותו ע"י נר אחר בסיום ההדלקה. וראה בדברי מרן הגרע"י בחזון עובדיה (חנוכה עמ' ק"א), שיש להדליק את השמש בסיום הדלקת כל הנרות. ועל פי סוד נראה כמנהג השני, כיון שיש קדושה מסויימת גם בנר השמש, כמבואר בטור ברקת. ופשוט שאין איסור להדליק את השמש לפני או אחרי ההדלקה לדעת כולם, כמו כן פשוט שאין להדליק את השמש אחרי הברכות כדי לא לעשות הפסק בין הברכה להדלקת נר המצוה. בברכה חנוכה שמח,