• מוצרים שונים

ירקות שהגיעו מחנות שפתוחה בשבת

הרב דניאל קירש

כ"ח כסלו תשפ"ג
שאלה
יש לנו שכנים - זוג רוסים מבוגרים. אנחנו עוזרים להם, אז השכן רצה להחזיר טובה והביא לנו ירקות מסופר שפתוח בשבת. האם לאכול אותם או לזרוק?
תשובה
שלום וברכה, אפשר לאכול את הירקות. לכתחילה ראוי לקנות מחנות שומרת שבת מכמה טעמים אבל כאשר כבר קנו את הירקות ניתן לאכול אותם. מכיוון שלא ידוע לך אם הירקות מעושרים יש לעשר אותם מספק בלי ברכה. ישר כוחכם! מקורות והרחבה: מעיקר הדין אין איסור לקנות מחנות הפתוחה גם בשבת. אמנם ראוי לקנות מחנות שומרת שבת על מנת לחזק את החנויות שומרי השבת. ככל שמקפידים לקנות מחנויות שומרי שבת, הדבר ישתלם לבעלי החנויות לשמור שבת, ועל ידי כך יתמעט החילול שבת. ועוד שבכך שמשתדלים לא לקנות מחנויות הפתוחות בשבת אנו מביעים מחאה נגד חילול שבת (ראה פסקי תשובות תחילת סי' שיח). מסופר על החזון איש שהקפיד מאד לקנות משומר שבת דווקא. כאשר החזון איש שלח מישהו לקנות לו תרופות מבית מרקחת, הוא הזהיר אותו לקנות דווקא משומר שבת, אף שהייתה החנות רחוקה יותר (תשובות והנהגות ח"א סי' תתה). וכתב התשובות והנהגות שטעמו של החזון איש היה שיש לקנות משומר שבת משום שיש מצוה לקנות מישראל ולא מגוי, או ממי שמחלל שבת שיצא מכלל עמיתך. כעין זה כתב לי הגר"ח קנייבסקי זצ"ל במכתב שאף שיש מצווה לקנות מישראל ולא מגוי, כאשר מדובר ביהודי שאינו שומר תורה ומצוות אין חיוב להקדים אותו לגוי. וראה בספר דרך שיחה (ח"א עמ' 275) שדעת הגר"ח קנייבסקי שצריך להעדיף חנות ששומרת שבת אם ההפרש הוא מועט. ראה גם בתשובות והנהגות (שם, ובחלק ב סי' קצה, וסי' תשכד). יש לציין שאין הדבר פשוט להתייחס למחללי שבת בזמננו כ'יצאו מכלל עמיתך' לעניין זה. ראה בספר מעדני שלמה (חו"מ, עמ' שסא) שהביא בשם הגרש"ז אוירבך שנטה לומר שיש דין של 'קנה מיד עמיתך' בקנייה מיהודים שאינם שומרי תורה ומצוות בזמננו, שבפשטות הם בגדר תינוקות שנשבו ולא יצאו מכלל עמך (ע"ש בהערה שדעת הגרש"ז בהקשרים אחרים שאינם בגדר תינוקות שנשבו). ראה גם שו"ת מנחת אשר (ח"א סי' י) ואכמ"ל. בכל מקרה אף אם יהודי שאינו שומר תורה ומצוות לא יצא מכלל עמיתך לעניין זה, כאשר החנות שלו פתוחה בשבת יש לקנות לכתחילה מחנות ששומרת שבת מהטעמים שביארנו לעיל. יש לציין שבנידון שאלתנו, אין צורך לחשוש לאיסור כלאים משום שכאשר לא יודעים מאיפה הירקות הגיעו ניתן ללכת אחר הרוב. כל טוב!