• שבת ומועדים
  • מכשירי חשמל

מעבר דרך שער חשמלי ברגל בשבת

הרב יצחק בן יוסף

ד טבת תשפ"ג
שאלה
שלום, יש אצלי ברחוב שער חשמלי שנפתח ע"י שלט בדר"כ השער סגור (לא הרמטית עדיין אפשר לעבור דרכו ברגל) ובשער יש מעין קרן לייזר/חיישן (שלדעתי שאם השער סגור לא עושה כלום אך אם השער פתוח ועומד להיסגר הוא פותח את השער). שאלתי היא האם בשבת אפשר לעבור דרך אותו שער כאשר הוא סגור? ומה לגבי כאשר הוא ופתוח? (שאולי ייסגר ובעצם ההליכה שלי דרכו תגרום לחיישן לפתוח את השער - או שזה מותר בכלל?) האם יש הבדל בין ספרדי לאשכנזים בנושא?
תשובה
לעבור כשהשער סגור - מותר. כאשר השער פתוח במעבר אדם השער נפתח - זהו בלשון ההלכתית 'פסיק רישה דלא ניחא ליה' או 'דלא איכפת ליה' באיסור דרבנן. השולחן ערוך מתיר בכך, והרמ"א אוסר.