• פדיון הבן

פדיון הבן שחל בצום

הרב נועם דביר מייזלס

ו טבת תשפ"ג
שאלה
אישתי שתחיה ילדה בשעה 1:51 בלילה התאריך העברי י בכסליו באיזה יום אנחנו צריכים לעשות את הפדיון? בדקנו ו30 יום מאז הלידה יוצא עשרה בטבת וקצת התחלנו להתבלבל אם מותר לעשות במוצאי הצום סעודת פידיון והאם בכלל צדקנו. אשמח שהרב יעשה לי סדר. בתודה מראש
תשובה
שלום רב וברכת ומזל טוב ! אם אכן הכוונה שנולד בלילה אור לי' כסלו, הפדיון יוצא בעשרה בטבת. במציאות כזו, שהפדיון יוצא בצום, רבים נהגו לעשות את הפדיון לקראת צאת הצום ואת הסעודה במוצאי הצום. הנוהגים לעשות את הפדיון תמיד בלילה כדי להקדים את הפדיון, גם בתעניות ציבור (צום גדליה, עשרה בטבת, תענית אסתר, י"ז בתמוז) נכון לעשות כן. מקורות: המ"ב (סימן קס"ח סק"כ) מביא מחלוקת בדבר, בתחילה מביא את דברי המג"א כדבר פשוט, שעושים את הפדיון ביום הצום, ואת הסעודה בלילה. והוסיף שמדברי מרן החת"ס נראה שעדיף לעשות בליל הצום, ליל ל"א, כדי שהפדיון יהיה בשעת הסעודה כדי לפרסם את המצוה, שהרי טעם הסעודה משום פירסום כפי שכתב הש"ך (יו"ד סי' ש"ה סקי"ב). למעשה כמדומני שהמנהג הרווח לעשות כפי שכתבנו לעיל, ונראה שיש לכך עדיפות כיון שבשער הציון (שם סקכ"ד) כתב, שיש להזהר שעושים בליל ל"א שיושלמו מזמן הלידה כ"ט ימים וי"ב שעות ותשצ"ג חלקים. ולפי זה כדי למנוע בלבול, נראה שעדיף לעשות כפי שכתבנו. עם זאת גם העושים את הפדיון בליל הצום יחד עם סעודה, ודאי שיש להם על מי לסמוך בפרט לפוסקים שכתבו לעשות תמיד בליל ל"א כמבואר בהרחבה בתשובה הקודמת. תזכו לגדלו לתורה חופה ומעשים טובים. ברכת ה' עליכם,
שאלות שנשאלו על שאלה זו: