• המניין

האם לסיים ערבית או להצטרף לקידוש לבנה עם הציבור?

הרב דניאל קירש

ט טבת תשפ"ג
שאלה
לכבוד הרב יש לי 2 שאלות שאשמח שתענה עליהם. 1. הרבה פעמים אני מתעכב בתפילת ערבית ומתי שיש ברכת הלבנה במוצאי שבת אני לא יודע מה עדיף אחרי שסיימתי תפילת 18 והציבור סיים את כל התפילה לצאת איתם לבחוץ ולהמשיך אחר כך לבד או להמשיך ולעשות את ברכת הלבנה לבד. 2. האם חובה להגיד 3 פעמים שלום עליכם בסיום ברכת הלבנה
תשובה
שלום רב! 1. יש להצטרף לציבור לקידוש לבנה משום שיש מעלה לומר את ברכת הלבנה בציבור ולפחות בשלשה (ראה ביאור הלכה סי' תכו, ד"ה 'אלא'). בפרט אם כבר אמרת סדר קדושה ורק לא הספקת לומר 'עלינו', שאז ודאי שראוי להצטרף לציבור לאמירת ברכת קידוש לבנה משום שממילא אומרים עלינו בסוף קידוש לבנה. אולם נראה שאם אתה יכול לסיים את סדר הקדושה ולהצטרף לציבור ולברך את ברכת קידוש לבנה כאשר הציבור עדיין אומרים את המזמורים שאחרי קידוש הלבנה, נכון לעשות כן (ראה צל"ח ברכות ו.). 2. כתב הרמ"א ויאמר לחבירו ג' פעמים שלום עליך ומשיב הוי כשואל (טור). והמנהג לומר לשלשה בני אדם [זה השולחן, (ח"א תכו), והובא באשי ישראל (פ"מ, הערה פב)]. אולם כל התוספות של קידוש לבנה אינן מעכבות. רק הברכה מעכבת (ערוך השולחן תכו, ד). כל טוב!