הכנסת תקע לשקע בהפסקת חשמל בשבת

הרב שמואל אריאל

י"ב שבט תשפ"ג
שאלה
שלום וברכה, האם מותר בשבת בעת הפסקת חשמל להכניס תקע לשקע החשמל של מכשיר שגם כאשר יחזור החשמל לא יופעל (כגון בסיס של קומקום חשמלי ללא נורות ולא יעבוד אם הוא מופרד מהקומקום, לא יסגור מעגל חשמלי גם כשיחזור החשמל)? ישר כח ותזכו למצוות
תשובה
שלום וברכה! במצב כפי שתיארת, לא נוצרת פעולה חשמלית כלשהי, לא בשעת הכנסת השקע וגם לא בהמשך כאשר החשמל יחזור, וממילא אין כאן אפילו "גרמא", ומצד זה אין איסור. אבל למעשה הדבר אסור, מסיבות אחרות: ראשית, זהו טלטול של מוקצה. בנוסף, מכיוון שהכנסת התקע לא תועיל תועלת כלשהי בשבת, יוצא שזו בעצם הכנה מקודש לחול, שמחברים כעת את התקע על מנת שהמכשיר יהיה מוכן לשימוש בימות החול.