• כל השאלות

שמיעת מוזיקה בשנת אבל למי שנמצא בדיכאון

הרב דניאל קירש

כ"ז אדר תשפ"ג
שאלה
שלום כבוד הרב, האם מותר למי שנמצא בשנת אבל לשמוע מוזיקה אם הוא בדיכאון?
תשובה
שלום וברכה, כן. במקרה זה אפשר לשמוע מוזיקה בצנעה (מעין אומר ח"ד, סימן ריט). כמו כן ניתן לשמוע מוזיקה רגועה (לא מוזיקה של שמחה אלא מוזיקה קלאסית וכדומה) גם שלא בצנעה, שהרי יש מתירים לשמוע מוזיקה כזאת באבלות, ולא רק למי שבדיכאון (ראה ירושלים במועדיה, לגר"א נבנצל, בין המצרים עמוד רצג). הרחבה: מובא בספר דרכי משה (עובדות והנהגות הרב משה פיינשטיין, ח"ב עמ' ' תלא) שאחד שאל את הג"ר יעקב קמינצקי אם מותר לאשתו לשמוע מוזיקה בספירת העומר ובימי בין המצרים משום שהייתה במרה שחורה (דיכאון). הגר"י קמינצקי אמר לשואל לשאול את הגאון רבי משה פיינשטיין. שאלו את הגר"י קמינצקי מדוע הוא לא פוסק בעצמו. הוא השיב שקשה לו להתיר משום שהוא יודע שרק בני תורה מקפידים על הלכה זאת כראוי, ואם נקל לבני תורה מי יזהר בזה, אבל רבי משה יפסוק לו לפי עיקר הדין. כאשר שאל את הגר"מ פיינשטיין תמה רבי משה: "איך יתכן שבת ישראל תהיה שרויה במרה שחורה? אבל על כל פנים אם אכן כך הוא הדבר מותר לה לשמוע מוזיקה". כמובן שכוונת הגר"מ פיינשטיין היא שמכיוון שכל יהודי יודע שהכל מה' והכל לטובה, אין טעם להצטער יתר על המידה. בשורות טובות!