- שבת ומועדים
- קטניות
האם במיה נחשב קטניות בפסח?
שאלה
שלום לרב,
האם במיה מותרת בפסח למי שלא אוכל קטניות?
בתודה ובברכה,
אהרן קופראק
תשובה
שלום וברכה,
נחלקו הפוסקים בדבר. יש מחמירים משום שהבמיה שייך למשפחת הקטניות הירוקות. אולם פוסקים אחרים מקילים משום שהבמיה יותר דומה לקישוא ומלפפון שאף בהם יש זרעים, אבל הזרעים לא נאכלים מצד עצמם אלא מבשלים את כולו. למעשה ניתן להקל.
מקורות והרחבה:
הרב רווח כתב שהבמיה הוא קטנית מכיוון שהוא שייך למשפחת הקטניות הירוקות שהאשכנזים רובם ככולם מקפידים בזה. והמרוקאים למרות שלא אוכלים קטניות, אוכלים את הירוקות. עכ"ד.
אולם הרב יהודה עמיחי כתב שהבמיה אינו קטנית מהטעם המובא למעלה. וכן כתב לי הג"ר יעקב אריאל שהבמיה אינו קטנית.
הגר"ח אידלס כתב לי: "לא עונה על גזירת קטניות אך החמירו רבים גם בדומה, וכיון שאין בזה מסורת ,רוצה אפשר לכתחילה להקל".
ויש לצרף את השיטה שמקילה לאכול קטניות ירוקות. כך כתב הדבר חברון (או"ח, סי' תצט, אות ה) שקטניות בתרמיליהן ושעועית ירוקה וכיוצא בזה מותר ואין בזה גזירת קטניות מכיוון שזה לא מידי דמידגן. והגר"מ פיינשטיין התיר שעועית ירוקה מטעם אחר, מכיוון שלא היה נמצא בזמן שגזרו על הקטניות לכן הוא לא נכלל בגזירת קטניות (שמועות משה סי' תנג, א). וראה בהליכות שלמה (פ"ד, הערה כו) שקטניות ירוקות נחשבים ספק קטניות (אף שלא היקל לאוכלם בפסח).
כל טוב!
לפתית בפסח
הרב רואי מרגלית | ג אייר תשס"ג

התרת נדרים לחולי צליאק לפסח
הרה"ג יעקב אריאל | כ"א ניסן תשפ"ג
זעפרן בחרוסת
הרבנות הראשית לישראל | כ"ט אדר ב' תשפ"ב

תערובת קטניות
הרה"ג יעקב אריאל | ב ניסן תשע"א
הרב דניאל קירש
הרב דניאל קירש בוגר ישיבת מרכז הרב. כיום רב ומשיב ביישוב קדומים.
פרווה בכלי חלבי
כ"ו אדר ב' תשפ"ב
טעם איסור קטניות בפסח
כ"ה אדר ב' תשפ"ב
חינה בימי האבלות של ספירת העומר
כ"ח אדר ב' תשפ"ב
קבורה בארון עץ, ונשיאת המיטה של המת עם סנדלים בימינו
ז ניסן תשפ"ב
עד מתי קידוש לבנה?
הרב אליעזר מלמד | א כסלו תשס"ז
נחש שמכיש בחלום
הרב בנימין במברגר | ט"ו טבת תשע"ב

מה מברכים על לחמניות מאודות ("באן")
הרב עזריה אריאל | י"א אלול תשע"ט

הלכות חודש סיון - על פי הרב מרדכי אליהו זצ"ל
הרב יצחק בן יוסף | כ"ה אייר תשע"ט
אמון עם ישראל בדברי המרגלים
הרב חיים שריבר | י"א סיון תשפ"ג
מיהו ממזר
הרב גדעון ויצמן | י"א סיון תשפ"ג
