השאלת תפילין ממתפלל

הרב בנימין במברגר

י"א אלול תשס"ה
שאלה
אם אין לי תפילין ושאלתי תפילין ממתפלל אחר, מתי צריך להחליף את התפילין? האם יש צורך לחזור על ק"ש ותפילת עמידה עם תפילין?
תשובה
הדרך הטובה ביותר שהראשון יסיים את כל תפילתו עם התפילין, ואתה תניח את התפילין ותתפלל במניין אחר. אם צריך לחלוץ את התפילין קודם לכן, סדר העדיפות מתי לחלוץ הוא כזה: 1. לאחר קדיש יתום שאחר "עלינו לשבח". (לנוסח אשכנז עדיף לאחר הקדיש של "אין כאלקינו") 2. לאחר קדיש תתקבל שאחרי "ובא לציון". (לנוסח ספרד בימים שיש קריאת התורה יחלוץ לאחר החזרת ספר תורה להיכל) 3. לאחר קדושת ובא לציון. (שו"ע או"ח סימן כה סעיף יג ומשנ"ב ס"ק נו) דעת רוב הפוסקים שאם הברירה שבידו להתפלל במניין ואחר כך להניח תפילין או להתפלל בתפילין ביחידות, יתפלל עם התפילין ביחידות. אמנם הרוצה להתפלל במניין בלא תפילין ואחר כך להניח תפילין רשאי. (משנ"ב סימן סו ס"ק מ ופניני הלכה-תפילה עמוד 168) אם ירא שיעבור זמן קריאת שמע יקרא קריאת שמע בלא תפילין וכן הדין בתפילה, שאם חושש שיעבור זמן תפילה יתפלל בלא תפילין. כשיהיה לו תפילין יניח ויקרא בהם קריאת שמע (אם עבר זמן קריאת שמע יכול להסתפק במזמור מתהילים). אין צורך לחזור שוב על תפילת העמידה. (משנ"ב סימן נח ס"ק ה ואישי ישראל פרק יט ס"ק מז)