• שאלות כלליות בברכות

ברכה על חתיכה שלמה בחטיפים

הרב דניאל קירש

כ ניסן תשפ"ג
שאלה
ב"ה כאשר אוכלים חטיף (דוריטוס, לדוגמא) יש לברך קודם כל על חתיכה שלמה?
תשובה
שלום וברכה, טוב לברך על חתיכה שלמה משום כבוד הברכה. מעלת שלם זה לא רק בלחם אלא בכל מאכל (וזאת הברכה עמ' 10 טז, בשם הגרי"ש אלישיב והגר"מ אליהו כמשמעות הגמרא ברכות לט ע"ב). מקורות והרחבה: לכאורה גם בזה צריך לברך על השלם. אולם אמר לי ידידי הרה"ג ברוך ספיר שליט"א שנראה לו שאין חיוב לברך על השלם בדברים קטנים כאלה, שהם במהותם סוג של 'פתיתים', כגון דגני בוקר וחטיפים הארוזים בשקיות, ולא כל כך ניכר אם הפתית הינו שלם או שבור. אמנם, בענב או זית יש להקפיד לברך על השלם, כיון שיש לו חשיבות של 'בריה'. עכ"ד. וראה בספר ליבון הברכה (עמ' 70). נראה למעשה שטוב לכתחילה להעדיף את השלם אבל אין צריך כל כך לדקדק בזה.