• שבת ומועדים
  • שאלות כלליות

דחיית ברית מילה מחשש חילול שבת

הרה"ג יעקב אריאל

כ"ו תמוז תשס"ה
שאלה
האם מותר לדחות ברית מילה שזמנה ביום השבת מהטענה שעקב עשיית הברית בשבת זה יגרום למשפחה לחלל את השבת בכך שהם יגיעו לברית, מצד שני עלול להיוצר מצב שאדם לא דתי יקח טענה זו לצרכיו וידחה את הברית עקב המוזמנים הרבים שלא יגיעו לברית ביום השבת ובכך יעשה זאת באולם ביום חול?
תשובה
השאלה קשה והמוהלים מתלבטים בה. חילול השבת הוא עכשיו וודאי ועונשו עלול להיות גם סקילה, בעוד שהחשש שאנשים ידחו ברית הוא ספק עתידי וזניח ועונשו קל יחסית: רק דחיית מצוה ביום. לכן רבים מהמוהלים נמנעים מלמול בשבת במקום שיש חשש לחילול שבת.