קנייה מחנות שפתוחה בשבת - שאלת המשך

הרב בנימין במברגר

י"א סיון תשפ"ג
שאלה
שלום, תודה רבה על התשובה זה אתר באינטרנט, ככל הנראה של יהודים, כי החנות הפיזית היא בתל אביב. אני לא יודע אם זה מענה אוטומטי או לא, אבל אני סבור שלא, כי ביום שישי כשביצעתי את ההזמנה קיבלתי ישר אחרי זה מייל מהם שהוא לא הקבלה, ואני מניח שהוא המענה האוטומטי. אני חושב שלא עשו בו מלאכה כי הוא מוצר מוכן. אני חושש גם בגלל שאני נוהג לא ללכת למקומות, כמו חנויות באולינג או מגרשי טניס שפתוחים בשבת, בגלל שקדושת השבת חשובה לי, שאולי אני בנדר כי נהגתי 3 פעמים מנהג טוב, כלומר גם המקומות האלה שהם למשל לא מאפייה והכל מוכן מראש או שאין מוצר פיזי שאני מקבל, לא הלכתי אליהם כי הם פתוחים בשבת ויכול להיות שאני בנדר כי נהגתי 3 פעמים במנהג טוב אז אני לא יכול. ראיתי גם שיש רבנים, כמו הרב עובדיה יוסף, שאמרו לא לקנות ממקום שמחלל שבת, כלומר מעיקר הדין אין איסור לעשות אבל אם אכפת לי מהשבת ראוי שלא אעשה. עם זאת ראיתי גם שו"ת שמתירים ללכת לחנות אם לא יודעים אם היא פתוחה בשבת ויש בה הנחה. מלכתחילה לא הייתי עושה את זה אילו ידעתי שכך החנות תנהג, אבל בדיעבד כך קרה. בכל אופן, אשמח אם תוכלו לעזור לי. תודה רבה על העזרה! המשך יום נעים
תשובה
אני משער שאת המשלוח עצמו לא עשו בשבת מאחר והדואר או המשלוחים לא עובדים בשבת. מאחר והם רק טיפלו בהזמנה היא לא נאסרה. ההנהגה שלך שלא לקנות ממקומות שמחללים שבת היא יפה ורואיה אולם לא נראה לי שזה נדר ובוודאי לא לגבבי המקרה הזה (שאתה היית בסדר לגבי ההזמנה).