שאל את הרב

  • הלכה
  • המתנה ביניהם

חלות בתנור בשרי בן יומו

undefined

הרב דניאל קירש

י סיון תשפ"ג
שאלה
מותר לאפות חלות בתנור בשרי בן יומו? זה לא נכלל באיסור לאפות לחם בשרי?
תשובה
שלום וברכה, אפיית חלות בתנור בן יומו (שלא עברו 24 שעות מאז שבישלו בו בשרי) לא נכלל באיסור להכין ולאכול לחם בשרי. החלות נחשבות פרווה וניתן לאוכלם עם חלב. אולם לכתחילה בתנור בן יומו יש לבני אשכנז לחמם את התנור על החום הגבוה לפני הכנת החלות, והחימום נחשב כליבון קל (בדיעבד שלא חיממו את התנור לפני, הלחם עדיין נחשב פרווה כאמור). בני ספרד לא צריכים אפילו לכתחילה לחמם את התנור לפני שאופים בו לחם בתנור בשרי בן יומו, והלחם ייחשב כפרווה לכל דבר. מקורות והרחבה: בשולחן ערוך (יו"ד, צז, א) מבואר שאסור להכין לחם חלבי או בשרי שמא יאכל עם המין הנגדי. עוד מבואר שם (סע' ב) שתנור שטחו בו בשרי צריך להכשיר את התנור לפני השימוש בחלבי. וברמ"א (סע' א) מבואר שאין לאפות לחם יחד עם פשטידה בתנור בבת אחת שמא יזוב מהשומן של הפשטידה לכיוון הלחם. בענייננו אין חשש בזה שהרי אין בשרי בתוך התנור בזמן שאופים את הלחם, ובמקרה רגיל התנור נקי בלי שאריות בשר בעין, ולא אופים את הלחם ישירות על הדופן שהניחו בו דבר בשרי. לכתחילה אשכנזים הרוצים לאפות לחם בתנור בשרי בן יומו מחממים את התנור על החום הגבוה למשך כחצי שעה (ובשעת הצורך רבע שעה). אולם במקרה שלא חיממו אותו הלחם עדיין יהיה פרווה לכל דבר משום שלחם הוא דבר יבש שאין בו זיעה מעיקר הדין, ומטעמים נוספים. ראה אגרות משה (יו"ד ח"א סי' מ), יביע אומר (ח"ה, יו"ד סי' ז). כל טוב!
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il