• תורה, מחשבה ומוסר
  • לשון הרע

לשון הרע בדיבור בבית על אח

הרב דניאל קירש

י סיון תשפ"ג
שאלה
שלום כבוד הרב אני גרה עם הורי ואחי בבית , ורציתי לדעת האם יש איסור כלשהו לדבר אחד על השני, לדוגמא אני ואמא שלי מדברות בינינו על אח שלי וחוות דעה על משהו שהוא אמר, האם זה נחשב לשון הרע? תודה רבה מראש
תשובה
שלום רב, אם אתן מדברות על משהו רע שאחיך עשה, או דבר שמזיק או מבייש אותו זה נקרא לשון הרע. אין איסור לדבר על סתם דברים שאמר או שעשה. אם אכן מדובר בלשון הרע מותר לדבר רק לתועלת האח. כגון שאתן מדברות על הדברים הבעייתיים שאמר לטובתו שתוכלו להעיר לו ולקדם אותו. הטעם שמרים הנביאה נענשה שדיברה על אחיה משה רבינו למרות שהתכוונה לטובתו, זה היה מפני שלא דנה אותו לכף זכות (חפץ חיים כלל ג, באר מים חיים ס"ק יא). הרחבה: יש שתי הגדרות שונות בחפץ חיים מה בדיוק היתה העבירה של מרים. בכלל ג (באר מים חיים ס"ק יא) כתב שהיה לה לחשוב שמסתמא כדין עשה מה שפירש מאשתו. ואילו בכלל ח (באר מים חיים ס"ק א) כתב שנענשו משום ההחלטה שנחלט בעיניהם שמשה עשה שלא כדין, כמו שאמרו "הרק אך במשה וכו", שלא היה להם להחליט לעת עתה כל זמן שלא דרשו מאתו טעם הדבר. נראה ששתי ההגדרות נכונות להלכה בסיטואציות שונות. לפעמים יש לדון לכף זכות ולחשוב שמן הסתם לא היתה עוולה כלל. לפעמים לפי המקרה והבן אדם אין הכרח להניח שהבן אדם היה בסדר אלא שעדיין אין להחליט שעשה לא כהוגן. יסודות אלו מבוארים בחפץ חיים כלל ג (סעיפים ז-ח). כל טוב!