• עולם הצומח

מספר שאלות בנוגע לעצי פרי

הרה"ג דוב ליאור

ג אלול תשס"ה
שאלה
1. האם מותר לעקור עץ נוי? האם כריתת גזע האילן אסורה ובכך שקולה לעקירת האילן? האם מותר לקצץ את עץ הפרי משיקולים אסתטיים / הקשורים לעידוד צמיחה / הקשורים לאלרגיה של יושבי הבית? 2. היכן ניתן לרכוש עצי פרי לשתילה בגינה הפרטית מבלי ספק הלכתי (מבחינת הרכבות)? 3. בגינתי ישנו עץ לימון בחודשיו הראשונים שניטע ללא כל שיקול דעת, האם יש דרך להיפטר ממנו (ישנם מספיק עצי לימון בגינה)? 4. בגינתי ישנם מספר עצי גפן שמסתעפים לסוכה אחת רעועה, ישנו צורך בפירוק הסוכה הקיימת ובניית אחרת, האם ניתן לקצוץ את כל הענפים הכבדים ולקוות שייצמחו מחדש או שמא ישנו איסור ?
תשובה
1. יש איסור לעקור עצי פרי, אבל יש מצבים בהם מותרת עקירת עץ פרי. הרא"ש כותב שאם לאדם יש עץ פרי בגינה והוא רוצה להרחיב את ביתו ולבנות שם עוד חדר, מותר לו לעקור את עצי הפרי המפריעים לו בבניה. בנוסף, אם לא עוקרים את העץ לגמרי, אין זה נקרא השחתת העץ, משום שהעץ יכול לחזור ולצמוח. מסיבה זו גם מותר להוריד ענפים שמפריעים לגדילה או שאינם אסתטיים, מפני שאינו משחית את העץ אלא זומר אותו. 2. יש משתלות שיש להם "תעודת כשרות" שאין שם איסורי תורה בשתילים, ואם אין תעודה כזאת, צריך לברר בכל מקום עם התושבים האם אפשר לקנות ממשתלה זו או לא. 3. אם אפשר, תעבירו את העץ הזה עם גוש האדמה בו הוא נמצא למקום אחר. 4. אם אינך עוקר את הגפן לגמרי אלא רק זומר אותה, הדבר מותר.