• שכירות, קנייה ומכירה

לשלם על "מתנות" שהקבלן נתן לי

כולל דיינות פסגות

ל אב תשס"ה
שאלה
קבלן קיבל ממני בית ישן והתחייב לשפץ אותו לפי תכנית אדריכלית ומפרט טכני, בסכום נכבד של 315,000 ₪. כרגיל, תוך כדי הבניה היו שיפורים ושינויים בהתייעצות משותפת עם הקבלן. לקראת סיום העבודה נוצר סכסוך עם הקבלן הוא תובע ממני סכום נוסף של 90,000 ₪ עבור השינויים והשיפורים הנ"ל. במסגרת הדיונים על השיפורים והתוספות הסברתי לקבלן שהמסגרת התקציבית שלי היא 315,000 ₪ ולא יותר. כל ביצוע התוספות והשיפורים הנ"ל היו מתוך הנחה זו שלי, ושום תוספת לא תומחרה ולא נתבקשתי לשלם עליה. האם עלי לשלם את התוספות והשינויים? האם קבלן יכול לבוא לאחר סיום העבודה ולדרוש תוספת כספית על רשימת תוספות שלא תומחרו לפני עשייתן? אנו מתדיינים בבית דין רבני.
תשובה
היסוד של התשובה הוא שאין אדם נותן מתנות ולכן כל תוספת שהקבלן נתן לך מחוייבת בתמורה ולכן בעיקרון עליך לשלם על התוספות. אם אתה טוען שהיה סיכום מפורש ביניכם שלא תצטרך לשלם לו על התוספות, יש להעביר את הטענות לדייני בית הדין על מנת שיכריעו בכך. עכ"פ, כיוון שקיבלת על עצמך לדון בבית דין של תורה, עליך לקבל על עצמך את הכרעת הדיינים ולבטוח בהם שהקב"ה יסייע בידם להוציא פסק דין של אמת לאמיתה.