• בבוקר

נטילת ידיים - למה 3 פעמים?

הרה"ג יעקב אריאל

י"ד כסלו תשס"ג
שאלה
מדוע בנטילת ידיים שחרית נוטלים שלוש פעמים דווקא ולא יותר או פחות?
תשובה
המספר 3 משמש הרבה בהלכה. דבר שנעשה שלוש פעמים מהווה חזקה. לדוגמא, שור תם נעשה מועד ב3 פעמים. 3 תולעים בתבשיל אוסרים את כל התבשיל. בדיקת 3 תפילין מהווה מדגם מיצג לכל יתר התפילין וכהנה ורבות. גם בתנ"ך, בלעם והאתון. ברכות בלעם. קדוש קדוש קדוש ועוד ועוד. גם בחיים הכלליים משמש המספר 3 במקום מספר אין סופי. שבר עשרוני כגון 10:3=3.333 וכן שלוש נקודות . . . שים לב כיצד מספר זה משמש אותנו רבות מאוד בחיינו כמייצג מספר גדול יותר. כדי לטהר את הידים מטומאת השינה (שהיא מעין "מיתה") והמעבר ליקיצה היה צורך בנטילות רבות יותר אנו מסתפקים ב3 פעמים כמספר מייצג.