• כשרות רגילה לעומת מהדרין

תוקפה ההלכתי של תעודת כשרות

הרב יוסף דהאן

י"ט אדר תשס"ב
שאלה
א. מה תוקפה ההלכתי של תעודת כשרות במסעדות? ב. האם ניתן לסמוך עליהן? האם ישנה הבחנה בין רבנויות שונות? ג. האם ראוי להחמיר ולא לאכול אלא במקום שבעל הבית שומר מצוות ו/או שיש תעודת "כשר למהדרין" ו/או בד"ץ?
תשובה
א. ברוב הרבנויות תעודות הכשרות ניתנות לג' חדשים בלבד. אמנם ישנם מקומות בהם הרבנות נותנת את התעודה ל 4, 5 ובמעט מאוד מקומות גם ל 6 חדשים. אישורי כשרות הבאים מחו"ל ניתנים לשנה. ב. בהחלט שיש הבחנה והבדל רב בין הרבנויות שכאן אין המקום לפרטן, אולם הצעתי לזה היא שכל אדם החי בעיר מן הראוי שיפנה לרב המקום או למנהל מח' הכשרות וידבר עימו על טיב ההשגחה ורמת המשגיחים. גם אדם שאינו מבין היטב בכשרות יוכל ע"י מספר שאלות לעמוד על אופן ההשגחה המקומית ורמתה. ג. במקום שבעה"ב אינו שומר מצוות אפשר לאכול, כמובן בתנאי שישנה תעודת כשרות בתוקף. בענין כשרות מהדרין ובד"ץ ראה מה שכתבנו בסעיף ב' וכנ"ל.