• עובד ומעביד

גזל בטלפון במשרד

כולל דיינות פסגות

כ"א אלול תשס"ה
שאלה
אני עובד בחברת הייטק שלכל עובד יש טלפון משלו במשרד עם קו חוץ, כלומר ניתן לחייג לכל מספר טלפון. הטלפון הוא לשימוש חופשי של כל עובד והוא בנוסף למחשב שיש לכל אחד בשימוש חופשי. הטלפון הוא חלק מתנאי העבודה אך לא צויין כך במפורש בפני אף עובד. רציתי לדעת, אם אני מתקשר מטלפון זה הביתה אני עובר על גזל?
תשובה
שלום רב, בכל השאלות מהסוג הנ"ל, הדין ברור אך המציאות אינה מבוררת. כלומר, כולנו יודעים שאסור לגנוב. כמו כן, ידוע שאם ראובן נתן לשמעון רשות להכנס לביתו ולהשתמש בספריו בכל עת שיחפוץ, אין ברשות זו היתר להכנס ולשמוע רדיו לדוגמא. אמנם, אם יכולים אנו לאמוד דעתו של ראובן ולומר שברשות זו שנתן להשתמש בספריו כלולה גם הרשות להדליק את האור ע"מ שיוכל שמעון לקרוא כמו שקוראים אנשים בד"כ – אז כמובן שיש לשמעון היתר להדליק את האור. ובמקום שספק לנו מה דעתו של ראובן, ואולי ראובן נתן רשות אך ורק להשתמש בספריו, היינו רק לקחתם, אך לא נתן רשות לשבת בביתו ולקוראם ולא נתן רשות להדליק האור – אז מספק כזה יש להתרחק שזהו ספק גזל. וע"מ לצאת מהספק צריך לשאול את נותן ההיתר במפורש מה כלול בהיתר שלו. לשאלתך, צריך לשאול במפורש את המנהל/בעלים מה כלול בהטבה הזו של הטלפון. יש עוד להוסיף, שאפילו אם מותר להתקשר שלא לצורכי עבודה, צריך להקפיד שלא לבטל זמנו של בעל הבית מעבר למה שנוהגים הכל (בהיתר) לעשות בשעת העבודה. בברכת כתיבה וחתימה טובה, הרב אשר חג'בי.