• גדולי ישראל ורבנים

הרב קוק מול הרב סולובייצ’יק

הרב ש. יוסף וייצן

כ"ז תשרי תשס"ו
שאלה
במה מתבטא ההבדל בין תפיסתו של הראי"ה לשיטת הרב סולובייצי’ק (אם אפשר להפנות למאמרים בנושא אני אודה לכם מאוד)?
תשובה
אני לא מומחה לשיטת הרב סולובייצ'יק. אולם ממה שידוע לי אצל הרב סולובייצ'יק יש דגש רק לנפש האדם לרגשותיו ולדילמות שהוא מצוי בהם. אצל הרב סולבייצי'ק יתכן שיהיה סתירה בין הרגשות הטבעיים האנושיים לבין הציווי האלוקי. ודאי שגם אצל הרב סולבייצ'יק הציווי האלוקי מכריע וגובר על הרגשות האנושיים. אולם הרב סולבייצ'יק רואה באישיות האדם יצירה שעומדת בפני עצמה ומתמודדת אל מול הנוכחות האלוקית. בדרך זו הרב סולבייצ'יק מחד נותן מקום לתרבות החופשית מערבית אולם יחד איתה הוא מפתח דיאלוג אל מול ציווי התורה. הרב סולבייצ'יק מנסה לראות בתורה גם יסודות נפשיים המתאימים לרוח האדם החופשית. בכך הוא ממשיך את משנתו של הרש"ר הירש. מול זאת שיטתו של מרן הרב לראות את הכל ממקורו של הקודש. גם אישיותו של האדם ממקור הקודש היא. והדבר העיקרי באדם זו הנשמה לא הנפש והרגש. גם הרב עושה מאמצים להראות איך התורה גם בונה את עולם הרגש. אולם אצל הרב קוק הדברים מבוארים לא בדרך של העמדת האדם אל מול האלוקות אלא דווקא להראות את האחדות וההרמוניה שיש אצל מי שקשור לקב"ה. ודאי שיש עוד רבות לעניין בנושא זה . ונכתבו על כך ספרים שלמים (למשל, של הרב יובל שרלו).