• שבת ומועדים
  • הלכות בישול כלליות

תמצית תה בשבת

הרב בנימין במברגר

כ"ב מרחשון תשס"ו
שאלה
אמא שלי עושה כל שבת תמצית מיוחדת לתה. היא שמה את הקנקן של התמצית על המיחם של המים. האם אפשר להוריד את התמצית מהמיחם ולשים את התמצית על השיש לכמה דקות או שאפשר רק למזוג לכוס וישר להחזיר למיחם?
תשובה
שימוש באופן כזה בתמצית תה הוא הדרך הטובה יותר בשבת. דבר המבושל כל צורכו מותר להניחו בשבת על גבי מיחם אף לכתחילה. לשיטת האשכנזים מבושל כל צורכו בנוזל הוא כשהנוזל עדיין חם במקצת, ולשיטת הספרדים כל עוד היד סולדת בו. לכן לאשכנזים אפשר להניח את התמצית לזמן מועט על השיש ואילו לספרדים כדאי להימנע כדי שלא תתקרר התמצית ואם לא התקררה יכול להחזירה. אם שכח את התמצית על השיש עדיין ניתן להשתמש בה בכלי שני. (שולחן ערוך אורח חיים סימן שיח סעיפים ז-ח ושמירת שבת כהלכתה פרק א סעיף לו).