• שבת ומועדים
  • הדלקת נרות

נרות ביהדות

הרה"ג יעקב אריאל

ג טבת תשס"ג
שאלה
למה מדליקים נרות בשבת? מאיפה מנהג זה הגיע? כמה נרות יש להדליק לפי ההלכה? למה מדליקים את הנרות לפני כניסת השבת? האם חייב להיות סוג של נר מסוים או שאין משמעות לגודל, לצורה ולצבע? ובצאת השבת- מה משמעות ההבדלה? ולמה מדליקים נר הבדלה? מה ההבדל בין נרות שבת לנר הבדלה? מדוע לנר הבדלה חייבים להיות מספר פתילים? האם חייב להיות לנר ההבדלה צורה מסוימת?
תשובה
אור מביא שמחה ועונג ושלום בית, ולכן מצוה שיהיה אור בכל בית בליל שבת. זו הלכה עתיקת יומין, וכבר ישעיה אמר וקראת לשבת עונג. המנהג להדליק לפחות שני נרות וכל המרבה הרי זה משובח.בפרט בימי קדם שלא היה אור אחר זולת הנרות. בימינו שיש גם אור חשמל הנרות מציינים יתר חגיגיות לכבוד שבת ויש להתכוון בברכה גם על אור החשמל. נר ההבדלה מציין את היכולת להשתמש עתה באש, ולכן כאן ההדגשה על הבערה דווקא ולא רק על האור. משום כך יש צורך באבוקה. האש היא מקור האנרגיה העיקרי המניע את כל התעשיה ולכן אנו מבדילים באמצעותה בין קדושת השבת שבה היינו מנועים מכל מלאכה לבין ימות החול שבהם אנו שבים לעסוק במלאכתנו.