• תפילת הדרך

תפילת הדרך וברכת הגומל

הרה"ג דוב ליאור

כ כסלו תשס"ו
שאלה
1.האם צריך לומר תפילת הדרך בנסיעה מירושלים למעלה אדומים? אם כן באיזה שלב של הנסיעה? והאם בשם ומלכות? 2. מה דיני ברכת הגומל לגבי נסיעה לחו"ל, באם החזרה משם היא תוך 3-4 ימים, ותוך כמה זמן לומר ברכת הגומל? האם ניתן לאמר בבית או במהלך שיעור תורה בפני 10 נשים? האם יש הבדל בהלכות ברכת הגומל בין ספרדים לאשכנזים או בין גברים לנשים?
תשובה
1. צריך לומר תפילת הדרך בכבישי יש"ע, שכל הדרכים לצערנו בחזקת סכנה. ואומרים אותה מיד ביציאה מן היישוב או מן העיר, בשם ומלכות. ואנחנו נוהגים פה בקרית-ארבע, שבשבת אחד מהעולים לתורה מברך "הגומל" ומוציא את הרבים ידי חובתם, משום שכולם נוסעים בכבישי יש"ע במשך השבוע ונחשבים כניצלים מסכנה. והמברך אומר "הגומל לחייבים טובות שגמלנו כל טוב" בלשון רבים, ואין זה נקרא משנה ממטבע שטבעו חכמים בברכות, מפני שבתלמוד לא מופיע הנוסח המדוייק של הברכה אלא רק תוכנה (כמבואר בשער-הציון סימן ריט ס"ק ה). 2. ברכת "הגומל" נאמרת לאחר שהאדם מסיים את כל טיסותיו וחוזר למקומו, וברכה זו נאמרת בפני עשרה גברים. ולגבי קטן שמברך "הגומל" נחלקו הפוסקים, והאשכנזים נוהגים שילד מתחת לגיל מצוות אינו מברך "הגומל", אבל הספרדים נוהגים שגם ילד מתחת לגיל מצוות מברך ברכת "הגומל". אין הבדל בברכה זו בין גברים לנשים. תשובת הרב זלמן מלמד