• מצוות השירות

גיוס לצבא?

הרה"ג יעקב אריאל

כ"ה כסלו תשס"ו
שאלה
א.האם יש מצווה להתגייס לצה"ל ומאיפה לומדים זאת? ב.למה גדולי הדור כמו: הרב עובדיה, הרב אלישיב, הרב חיים קנייבסקי אומרים לא להתגייס לצבא?
תשובה
אין מחלוקת בשאלה העקרונית האם יש מצוה להגן על ישראל מיד צר ועל הארץ מפני כיבושה ביד זרים. אלו הלכות מפורשות בתורה, לא תעמוד על דם רעך, וירשת וישבתה בה, וברמב"ם הל' מלכים ובשו"ע או"ח שכ"ט ועוד. ב. הההתנגדות היא טכנית ולא עקרונית ונוגעת לגיוסם של לומדי תורה כי לימוד התורה נחוץ לעם ישראל. בלעדיו אין לעמ"י קיום חלילה. הפתרון לכך הסדרים שונים המאפשרים גם ללמוד וגם לשרת בצבא. השקדנים הגדולים אינם מסוגלים לשרת אפילו שירות חלקי. אולם לא משום שאין מצוה בשרות הצבאי אלא משום שהעוסק במצוה פטור מן המצוה. בעיה נוספת היא האוירה בצבא שאינה מאפשרת במקרים מסוימים לשמור על התנהגות דתית ראויה, כגון עירובן של בנות ביחידות קרביות. הנח"ל החרדי הוא פתרון לבעיה זו וגדולי התורה תומכים בו.