• שבת ומועדים
  • הדלקת נרות

שמש של חנוכיה

הרב בנימין במברגר

ג שבט תשס"ו
שאלה
מדליקים קודם את השמש כדי שלא נהנה מאור הנרות בלבד. לא כדאי שיהיו שני שמשים; אחד מודלק ראשון, והשני אחרון, כדי שבסוף, כשרוב הנרות ניכבים (וביניהם גם השמש) יוצא שאנחנו נהנים מאור הנרות!! (היום לא, כי יש חשמל, אבל פעם כן). זה בסדר לנהוג כך?
תשובה
נהגו להדליק נר נוסף על נרות חנוכה כדי שאם ישתמש לאור הנרות יהיה השימוש בנר זה שאינו למצוות חנוכה. מלשון השולחן ערוך (אורח חיים סימן תרעג סעיף א) משמע שאת השמש יש להדליק אחרון. הרמ"א כותב שעדיף להניח לשמש את הנר שבו הדליקו את נרות חנוכה ויש לעשותו ארוך יותר משאר הנרות שאם יבוא להשתמש לאור הנרות ישתמש לאורו. העצה שלך קרובה לדברי השולחן ערוך.