• תורה, מחשבה ומוסר
  • היחס לרע בעולם

ומשביע לכל חי רצון?

רבנים שונים

ד ניסן תשס"ו
שאלה
"פותח את ידך ומשביע לכל חי רצון", איך מסבירים, הרי יש אנשים שמתו ברעב?
תשובה
שלום וברכה, שאלת שאלה יפה ולקח לי קצת זמן לגבש את התשובה שנראית בעיני. לדעתי יש כאן ערבוב בין שני תחומים. הפסוקים "עיני כל אליך ישברו ואתה נותן להם את אכלם בעתו, פותח את ידיך ומשביע לכל חי רצון" וכו' נאמרים כהבעת התפעלות מהבריאה המופלאה של הקב"ה, שבה יש לכל בעלי החיים מערכת של מזון שעל ידה הוא ממשיך להתקיים. וזהו אחד מפלאי הבריאה, שהקב"ה סידר לכל בעל חי דרך שעל ידה הוא משיג מזון, ונכתב על כך רבות בספרי הטבע. העיקרון הזה נכון גם לגבי בני האדם שגם להם נתן הקב"ה דרכים להשיג את מזונם. פסוק זה אינו מתכוון לעסוק בכל התמונה כולה. בתוך העולם המופלא שברא הקב"ה יש גם סבל, יש בעלי חיים שמתים ברעב ואפילו בני אדם. מציאות חריגה זו מעוררת כמובן שאלה, שנכתב עליה במסגרות רבות, אולם כאמור לא זה הנושא של הפסוק. אם היינו שואלים את דוד המלך איך אנשים מתים ברעב, לדעתי התשובה היתה שהאחראי לכך הוא המין האנושי, שקיבל עולם כל כך יפה ועשה בו הרבה נזקים, במישור הרוחני ובמישור הגשמי, שגרמו לכך שאנחנו לא יכולים כרגע לקלוט את כל הטוב שהקב"ה רוצה להשפיע לנו. לסיכום: נושא הפסוק הוא תיאור הבריאה המופלאה שברא הקב"ה, שלכל בעל חי יש דרך להשיג מזון. הוא אינו עוסק בתמונה השלמה הכוללת את קלקוליו של המין האנושי, שגרמו לכך שיש בעלי חיים ובני אדם שמתים. הרב יעקב כהן