• תורה, מחשבה ומוסר
  • תורה ומדע

הרואה חמה בתקופתה

מכון התורה והארץ

ט"ז אדר תשס"ו
שאלה
במסכת ברכות נ"ט: "הרואה חמה בתקופתה" לפי הסבר רש"י האם ניתן להבין שהשמש והכוכבים מקיפים את כדור הארץ ושאנחנו עומדים במרכז היקום, איך מסתדר (או אולי לא) הסבר זה עם המדע?
תשובה
בס"ד שלום וברכת ד' לעניין אמרות חז"ל המנוגדות לכאורה לממצאים מדעיים עיין בספרו של הרב ד"ר נריה גוטל "השתנות הטבעיים" ובפרק יט העוסק בשאלה זו, ובו ברור שיש דברים שהם חכמת הטבע ובהם יש לחכמי המדע ג"כ יד ורגל, ובייחוד בהערות 425-8. באופן כללי חז"ל דברו בלשון ובידע בני אדם ועל כן אין ללמוד מכך דבר לעניין הלכה. בברכת התורה והארץ הרב יהודה הלוי עמיחי