• שאלות כלליות

ציונות מהי?

הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א

י"ד אדר א' תשס"ג
שאלה
ציונות מהי? מהשורש ציון? כל השמאלנים אומרים שהם ציוניים. למה עד עכשיו, אף אחד לא קם ומתנער מהמושג הזה? בזמנו של הרב קוק זצ"ל הציונות היתה רעיון אידאלי או מטרה?
תשובה
ציונות היא השאיפה לציון, לקיבוץ ניצחי של עם ישראל לא"י, ולהקים בא"י מדינה יהודית. על זה אנו מתפללים כל יום כמה פעמים וזוהי שאיפתו של כל שומר תורה ומצוות. אם ישנם אנשים שהתרחקו מתורה ויהדות, אך הם מרגישים את עצמם שייכים לעם היהודי ושואפים לקיבוץ נידחים ושחרור מעול זרים צריך לשמוח על כך שהם קוראים לעצמם יהודים וציוניים. וכי בגלל שהם התרחקו מתורה ומצוות ומפרשים את המילה "ציונות" בצורה שיטחית, עלינו לוותר על השאיפות הללו? הפירוש האמיתי של הציונות לא השתנה (אף על פי שהשאיפה לבנות מדינה בא"י אינה שלימה - השאיפה השלימה היא לבנות מדינה יהודית שומרת תורה ומצוות). עכ"פ היא שלב חשוב בדרך אל המטרה.