• תורה, מחשבה ומוסר
  • הדרכות בעבודת ה'

"צדיק האמת" של רבי נחמן מברסלב

הרב ארז משה דורון

כ"ז אייר תשס"ו
שאלה
בחודשים האחרונים התחברתי לספרים של רבי נתן "ליקוטי הלכות" ולספרי רבי נחמן, אני מגיע מעולם של ישיבות תיכוניות, הסדר, צבא וכדו’, תמיד ייחסתי לספרים אלו יחס לספרי חסידות רגילים, ולא הקדשתי להם הרבה מזמני אך כאמור בחודשים האחרונים משהו בספרים האלה עונה לי על הרבה שאלות מוסר וכדו’. רבי נתן כותב בספרו שכל אדם צריך להתמיד בדרכו בחיפוש אחר "צדיק האמת" שבכל דור הוא גם מביא הוכחות והסברים עניניים לדברותיו , שאלתי היא מהו באמת "צדיק האמת", כאשר אני שואל אנשים מקורבים לברסלב תשובתם החד משמעית היא רבי נחמן, אך בפירוש בספריו הוא כותב צדיק האמת שבכל דור, והוא לצערנו לא בדורנו. אין לי תשובה לשאלה זו מפני שאת ספריו ואת דרשותיו ניתן לשמוע רק בין חסידיו שלדעתי הם סובייקטייבים במקצת אבקש ממך לענות לי האם הכיוון שלי הוא נכון, וכן אם תוכל לענות לי על שאלתי מהו צדיק האמת?
תשובה
כדי לזכות לעבודת ה' באמת, לימד רבינו ז"ל כי "העיקר והיסוד שהכל תלוי בו - לקשר עצמו להצדיק שבדור, ולקבל דבריו, על כל אשר יאמר כי הוא זה, דבר קטן ודבר גדול, ולבלי לנטות חס ושלום, מדבריו, ימין ושמאל" (ליקוטי מוהר"ן קכ"ג). כאשר אנו לומדים בספרי רבי נחמן ורבי נתן תלמידו אנחנו רואים שהתואר צדיק האמת מיוחס לצדיקים גדולים שהיו בעם ישראל ובפרט למשה רבינו, רבי שמעון בר יוחאי, האר"י ז"ל, הבעל שם טוב ורבי נחמן עצמו. כשאומרים "צדיק האמת" אין מתכוונים לומר, חלילה, שהשאר אינם אמת, אלא של"צדיק האמת" יש תפקיד מיוחד והוא גילוי עומק נוסף בתורת ישראל שבאמצעותו יבואו נשמות ישראל שבכל דור ודור על תיקונן. מה שאין כן בצדיקים אחרים שפעולתם מוגבלת למקום או זמן מסוים והתיקון אותו הן מעניקות אינו נוגע דווקא לכלל ישראל לדורי דורות. אותם חמישה שהזכרנו יש להם תפקיד מיוחד בגאולת ישראל ותיקון נשמות ישראל לקראתה ובמידה מסוימת ניתן לומר שכל אחד מהם המשיך והשלים את עבודת הקודש והגילוייים של קודמיו. מבחינה זו, רבי נחמן מברסלב, האחרון שברשימה, השלים וסיים את מה שהיה חסר עד ביאת משיח ולכן אמר "ממני עד משיח לא יהיה חדש". משיח, אם כן, יהיה "צדיק האמת" הבא שכולנו מצפים לו. וכך מובא בדברי רבי נתן ורבי נחמן מטולטשין תלמידו: "וכבר מונח כלל בידינו, אשר כעת הוא הצדיק שבדור, אדוננו מורינו ורבינו [רבי נחמן מברסלב], זכר צדיק לברכה" (עלים לתרופה, מכתבי הרב נחמן מטולטשין מכתב א'). "שתהילה לא-ל אנו מאמינים בהשם יתברך ובמשה עבדו ובצדיקי אמת שבכל דור, ובפרט בהצדיק האמת שמאיר בדור הזה עד עולם" (עלים לתרופה מכתב של"ט). אתה מוזמן להיכנס לאתר שלנו: לאתר לב הדברים וללמוד שם יותר על הנושא, בפרט בספר "היכל הגוונים המשתנים".