• ספר תורה

עליה של נכה לספר תורה

הרה"ג דוב ליאור

י"ז מרחשון תשס"ז
שאלה
בבית הכנסת שלנו בא להתפלל בשבת במנחה נכה שיושב על כסא גלגלים. בהתחלה היינו מזמינים אותו לעלות לתורה, ולקרוא בה עד שאחד האורחים בשבת אחת אמר לנו שנכה שאינו יכול לעמוד בעלייה לתורה ואינו יכול לעמוד בקריאה, אין להעלותו. האם נכה אינו יכול לעלות לקריאת ספר התורה?
תשובה
לעולה לתורה אסור לשבת או להשען על דבר מסוים, משום שאין זה כבוד התורה. דין זה נכון במי שיכול לעמוד כראוי, אבל מי שהוא נכה וזה גלוי לעין כל ואין באפשרותו לעמוד, מותר להעלותו לתורה, שהרי אי-עמידתו לא נובע מזלזול בתורה, אלא מחוסר יכולת.