• ברכות השחר

על מה מברכים ברכת התורה?

הרב דוד חי הכהן

ה אייר תשס"ג
שאלה
האם חייבים בברכת התורה בטרם קריאת דברי מבוא של חכמי תורה. למשל - האם חייבים בברכת התורה טרם קריאת ההקדמה של ה"בית יוסף" לטור? מה עם מכתבים של גדולי תורה בעניינים כללים? או דברים של שאינם יהודים כמו קריאה באריסטו כדי לברר מושג במורה נבוכים.
תשובה
כל קריאה של דברי מבוא לספר תורני שיש בו דברי תורה (פסוקים, מדרשים, מאמרי חז"ל וכדומה) וביאורם מחייבת בברכת התורה. אמנם, מכתבים גם של תלמידי חכמים הנשענים על דברי חכמה אנושית (מדע, פילוסופיה וכדומה) אינם נחשבים לדברי תורה ואין לברך עליהם.