• תורה, מחשבה ומוסר
  • מידות ותיקונן

איך שולטים בכעס?

הרב ש. יוסף וייצן

ט ניסן תשס"ז
שאלה
אחד הבעיות המרכזיות שאני מתמודד איתה הוא כעס, ולמרות שאני נאבק בו, לפעמים אני מאבד שליטה וצורח על אשתי, אמי וכו’. הדבר פוגע באנשים שמאוד יקרים לי. מה עושים?
תשובה
מידת הכעס היא מידה מצויה אולם כפי שאתה מרגיש היא ממש יכולה להרוס. מה שאנו בונים חודש יכול כעס אחד להרוס. אציג בפניך שיטה אחת לשליטה על הכעס. מסופר על רבי עמרם שבהתמודדות שלו עם יצר העריות שאליו נקלע כששבויות היו מצויות בעליית ביתו הוא צעק "אש בבית עמרם" וכך התאספו אנשים ועל ידי הבושה שהיה לו מאנשים הוא הצליח להתגבר על חולשתו. אמרו לו תלמידיו ביישתנו רבינו. אמר להם מוטב שאתבייש בעולם הזה ולא אתבייש בעולם הבא. לי יש הסכם עם שכן שבכל פעם שהוא צועק על אשתו הוא מצלצל אלי ואני מתייצב בביתו. כך הוא מצליח להתגבר על הכעס. תעשה הסכם עם אדם חשוב שאתה מתבייש מפניו וכך תוכל להתגבר על הכעס. אם זה לא כל כך בלתי נשלט יתכן שתקנוס את עצמך שבכל פעם שאתה כועס תיתן סכום כסף לצדקה. אם זה ממש קל להתגברות מספיק שתעשה לעצמך רישום חודשי ובסוף החודש תקרא את הרישום של הכעסים שלך בפני אישתך. אם כל העצות האלו אינם מועילות תפנה ליד שרה למחלקה שעוסקת בעזרה בנושא זה ושם יעזרו לך בטיפול יחידני או טיפול קבוצתי. בהצלחה.