- הלכה
- סוגי הכשרים
בד"צים לא מוכרים
שאלה
לאחרונה נתקלתי מספר פעמים באיזור ירושלים במסעדות הנושאות תעודות הכשר מרשימות של בד"צים שונים ומשונים שמעולם לא שמעתי את שמם. לא פעם מדובר במקום שידוע לי שבעבר החזיק בתעודת כשרות מהדרין ידועה (כגון "מהדרין ירושלים" או אחד הבד"צים המוכרים לי) וכעת הוא מחזיק בתעודה חדשה. לעיתים מלווה התעודה בהכשר "רגיל" מטעם הרבנות, ולעיתים ללא כל הכשר אחר.
אני מתרשם כי כיום תחום ההשגחות פרוץ וכל מאן דבעי יכול לספק תעודת כשרות ואף לכנות עצמו "בד"צ". כיצד יש לנהוג במקרה כזה, האם ניתן לתת משקל לכך שהמקום מוכר בעבר ככשר? האם יכול הרב לספק רשימה של בד"צים נאמנים שניתן לשסמוך על ההכשר שלהם אף ל"מהדרין"? בפרט זכור לי בד"צ בשם "נזר הכשרות" שנתקלתי בתעודות שלו יותר מפעם אחת, ואשמח אם ניתן להתייחס גם אליו ספציפית.
תשובה
אכן יש להיזהר מבדצים מזויפים ויש כאלה כגון שמן המשחה ו...יצחק (איני זוכר את השם המלא) ועוד, איני מכיר את הרשימה המלאה אולם רבים הם וצריך להיזהר.
מן הראוי היה שהבדצים האמיתיים יתאמו עם הרבנות הראשית. שהיא תאשר אותם ע"מ למנוע את תעשיית הזיופים הנוראה.
האם הכשרות COR בקנדה מהודרת?
הרבנות הראשית לישראל | י"ב טבת תשפ"ב
האם חלק הוא מהדרין?
הרבנות הראשית לישראל | י"ג כסלו תשפ"ב
כשרות TK
הרבנות הראשית לישראל | ט"ו סיון תשפ"ג
כשרות KD
הרבנות הראשית לישראל | ד טבת תשס"ט

הרה"ג יעקב אריאל
נשיא ישיבת ההסדר רמת-גן וארגון חותם. לשעבר רב העיר רמת גן ואב בית הדין לדיני ממונות.

חתונה במסעדה פתוחה בשבת
ט"ז אב תשס"ב

גילוח במוצאי תשעה באב
כ"ט תמוז תשס"ב

פתיחת חנות בשבת ע’י שותף גוי
כ אב תשס"ב

הליכה לקולנוע
ב אב תשס"ב
כשרות פריים / Prime
הרבנות הראשית לישראל | ה סיון תשפ"ג
כשרות פריים / Prime
הרבנות הראשית לישראל | ה סיון תשפ"ג

מה אומרים בניחום אבלים
הרב ש. יוסף וייצן | כ"ו תמוז תשס"ח

דג טונה מסוג מרלין
הרה"ג דוב ליאור | ד כסלו תשע"א

מה נחשב הפסק בין לקידוש לסעודה?
הרב יצחק בן יוסף | י"ז סיון תשפ"ג
