• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות כלליות

מה ההבדל בעבירות?

הרב שמואל הולשטיין

כ"ב אלול תשס"ז
שאלה
מה ההבדל בין עבירות שבין אדם למקום לבין עבירות שבין אדם לחברו?
תשובה
עבירות שבין אדם למקום הינן עבירות הקשורות לעשיית עבירות או אי קיום מצוות שאינן קשורות לזולת. לעומת העבירות שבין אדם לחברו שבנוסף לציעור אבינו שבשמים על כך שאיננו מקיימים את מצוותיו אנו מצערים גם את הזולת. לכן אמרו חז"ל (יומא פה): "עברות שבין אדם לחברו אין יום הכיפורים מכפר עד שירצה את חברו". לא מספיק לבקש סליחה מה' על העבירה אלא ישנו תנאי נוסף לחזרה בתשובה מעבירה כזו, לבקש סליחה גם ממי שנפגע. אחרת הרי הוא כמי שטובל ושרץ בידו - את עיקר החטא האדם לא תיקן.
הרב שמואל הולשטיין