• משפט אזרחי (ערכאות)

עתירה מנהלית נחשבת כערכאות?

כולל דיינות פסגות

כ"ז אלול תשס"ז
שאלה
אני רוצה להגיש עתירה מנהלית כנגד העירייה וכנגד מנהל בית הספר שמסרב לרשום את בני ללימודים בתואנות שווא (מניעים זרים). האם עתירה מנהלית נחשבת פניה לדון בערכאות? שהרי אני לא מבקש ש"ידונו" כאן האם להוציא ממון מפלוני, אלא בסך הכל שבית המשפט יתן למנהל צו עשה מיידי לרשום את הילד כפי שמוטל עליו על פי חוקי המדינה? אשמח אם הרב יצרף מקורות לדבריו.
תשובה
בתביעה מנהלית כנגד רשויות החוק מותר לפנות ישירות לבית המשפט, ואין בזה משום הליכה לערכאותיהם משום שברור הדבר שהם לא יגיעו לדיון בבי"ד רבני שכן אין בסמכותם החוקית לקבל את הכרעת בית הדין הרבני, וכן ברור שלא יתדיינו בבית הדין. המקור לדברים מתחיל משולחן ערוך חושן משפט סימן כו סעיף ב שכתב "היתה יד עובדי כוכבים תקיפה, ובעל דינו אלם, ואינו יכול להציל ממנו בדייני ישראל, יתבענו לדייני ישראל תחלה; אם לא רצה לבא, נוטל רשות מבית דין ומציל בדייני עובד כוכבים מיד בעל דינו". וכתבו על כך חלק מן האחרונים, שאם מפורסם שלא יבוא לדיון בבית הדין הרבני אין צורך בקבלת רשות מבית הדין. הרב חננאל פאטשינו.