• שבת ומועדים
  • תפילות ראש השנה

הודאה בתפילת ימים נוראים

הרב שמואל הולשטיין

ה תשרי תשס"ח
שאלה
במשך השנה כולה, אנו יודעים להודות לקב"ה וכן לבקש ממנו. אז איך בימים נוראים עיקר התפילה היא בקשה בלבד, למה אנחנו לא מודים לו על דברים טובים שהוא עשה לנו במהלך השנה הקודמת? "תכלה שנה וקללותיה" אינו נראה לי "הכרת הטוב!"
תשובה
רובן של תפילות ראש השנה אינו עסוקות בבקשה מה' אלא בתפילה כללית העוסקת בהמלכת ה' בעולם. זה נובע דוקא מתוך הכרה בגדלות ה' ובטובו. אולם נראה כי לצורך ההודאה באים אחרי הימים הנוראים עוד שני חגים שעניינם הודאה לה' - סוכות ושמחת תורה, כשלכל חג הדגש המיוחד לו - בימים הנוראים הדגש הוא על גזר דין טוב היות וזה העיקר בימים אלו - דין והשפעת שפע למי שראוי לכך. ואילו בסוכות ושמחת תורה ישנו דגש הרבה יותר רחב בהודאה ושמחה עם ה' יתברך. (ניתן לעיין בהרחבה בעניין זה במי מרום של הרב חרל"פ זצ"ל כרך ז') גמר חתימה טובה
הרב שמואל הולשטיין