• שאלות כלליות

נישואין בין בני דודים

כולל דיינות פסגות

ח כסלו תשס"ח
שאלה
היום בבוקר אמרתי למישהו שלמיטב ידיעתי מותר להתחתן לפי ההלכה בין בני דודים. שמעתי כבר על שני מקרים כאלו. לעומת זאת האדם אמר כי הוא שאל רב והוא אמר לו שאסור- מה שלא מסתדר לי. מה ההלכה בנדון והאם יש איזושהיא אסמכתה לומר שאסור?
תשובה
אין כל איסור הלכתי בדיני העריות כאשר בני דודים מתחתנים אחד עם השני. כמבואר בשולחן ערוך אבן העזר סימן טו סעיף יז: מותר אדם בבת אחי אביו ובבת אחי אמו. (יתכן ואף יש בכך צד של מצווה שכן מתוך הקשר המשפחתי יש להם אהבה גדולה יותר אחד לשני). עם זאת ישנה בעיה גנטית גדולה העלולה להיווצר אצל ילדים הנולדים מנישואים כאלו, ולכן יש להימנע מנישואין בכדי שלא להיכנס לסבוכים גדולים העלולים לבוא אחר כך למשפחה כולה עקב הולדת ילדים בעלי מומים גדולים (שו"ת ציץ אליעזר חלק טו סימן מד ועוד מרבני זמננו). אמנם יתכן וניתן לפתור את הבעיה על ידי גישה לייעוץ גנטי בכדי לבדוק האם אכן ישנה בעיה גנטית בנשואין של המקרה המדובר (יתכן שגם בדיקות מכון 'דור ישרים' מועילות לזה, יש לברר אצלם). בברכה, הרב חננאל פאטשינו.