• שבת ומועדים
  • שאלות כלליות

כעס ועצבות בשבת

הרב ש. יוסף וייצן

ז טבת תשס"ח
שאלה
אני ואימי בתהליכי תשובה. יש לי אח שאיבד את האמונה. הוא לא כל כך מתחשב בנו בשבתות, מוריד ותולה כביסה, מפעיל מיקרוגל וכו’. לא מזמן קנינו ארונית ניידת למטבח- וההרכבה שלה ידנית. יש הרבה חלקים וברגים וכו’. אחי התעקש להרכיב אותה בשבת. ואני התחננתי וביקשתי והוא בשלו. לאחר מכן, גם בכיתי, צעקתי וקיללתי. אימי אמרה שזה חילול שבת, האמנם? איך הייתי אמורה להגיב? יש לציין שיש הרבה חיכוכים וכעסים ביננו. אני זקוקה להדרכה דחופה בנושא תיקון מידת הכעס. קשה לי מאוד להבליג ולשתוק. כמעט כל שבת יש צעקות ובאלגן. אין לנו אפשרות להתארח במקום אחר.
תשובה
בנוגע למתחים אני יכול לייעץ לכם להיפגש מתוך אוירה נינוחה ולהגיע להסכמים בנוגע להתנהלות בבית. ניתן לסכם שבחדר של אחיך הוא יתנהג כפי שרוצה ואילו בסלון בשבת אתם תקבעו את האוירה. צריכים להגיע להסכמות כדי שלא יהיו הרבה מריבות. בסיסית הבית שייך לאמא והיא המילה האחרונה בהחלטות. בנוגע למידת הכעס, הכעס נובע מפער גדול שבין הצפיות שלך לבין מה שאת נפגשת במציאות. את צריכה להיות יותר מציאותית. במקום להשלות את עצמך שיהיה דברים לרוחך אל תצפי שיתחשבו בך. אם תורידי את רמת הצפיות שלך אז פחות תתאכזבי וממילא יהיה לך פחות ניסיון במידת הכעס.