• שכירות, קנייה ומכירה

החזרת סחורה שנקנתה

כולל דיינות בית אל

ח טבת תשס"ח
שאלה
קנינו משחק סגור לבננו (ערכה של חפצים קטנים המסודרים בתיק) לאחר שפתחנו ראינו שהחלקים לא ממוקמים בצורה טובה (דבר שיגרום לחלקים לאחר מכן להיות מפוזרים בצורה לא יפה בתיק) ורצינו להחזיר את המשחק לחנות. הילד לא רצה לוותר עליו ושיחק בו מעט. לאחר שהעלמנו את המשחק ממנו החזרנו את כל החלקים למקומם המדויק במצב חדש לחלוטין וסגרנו את הקופסא. האם מותר להחזיר את המשחק ולקבל עליו זיכוי או לא?
תשובה
בדין תורה, לאחר שנעשה קניין, כגון משיכת החפץ והתשלום עליו, אי אפשר לאף אחד לחזור בו. אך אם נמצא פגם או מום במקח שלא ראו אותו בשעת הקניין, יכול הקונה לחזור בו ולקבל כספו בחזרה (שולחן ערוך חושן משפט סימן רל"ב סעיף ג'). בנידון שלכם, לא נראה שיש פגם במקח. המשחק הוא תקין כמו כל שאר המשחקים שעשו בייצור,אלא, שאתם אינכם מרוצים ממנו ורוצים שיהיה בצורה אחרת. אין זה מוגדר פגם או מום, והקונה היה צריך להדגיש בשעת הקניין שרוצה דווקא בצורה זו, ורק אז אם נמצא שאין המשחק כך, יכול לחזור בו. אמנם, על פי החוק וכן הוא המנהג בכל הקניות מבתי עסק וכדומה, יכול הקונה לחזור בו ולהחזיר את המוצר אם אינו רוצה בו, תוך זמן מסויים. כיוון שכך המנהג, על דעת זו נעשות העסקאות, ויש לזה תוקף גם בדין תורה. לגבי השימוש בו, נראה שאם השימוש היה לא משמעותי, ובצורה שלא פגעה במשחק שישאר חדש וימכר כחדש, אין השימוש גורע מהזכות להחזיר את המשחק ולקבל עליו זיכוי. לכן, אתם יכולים להחזיר את המשחק אם זה תוך הזמן הנהוג. הרב ניר סיני