• שבת ומועדים
  • שאלות כלליות

סעודת יום הולדת בשבת

הרב שמואל הולשטיין

י טבת תשס"ח
שאלה
יום הולדתי יוצא בשבת בעזרת ה’ והוא קרב ובא וברצוני לשאול כמה שאלות. 1. ברצוני לקיים סעודת ’אמנים’. האם זה אפשרי בשבת או שמא זה פוגע בכבוד סעודות השבת? (איני מתכוונת לעשות זאת כחלק מהסעודה של שבת כיון שברכת ’המוציא’ פותרת את כל הברכות) שכן אני מוסיפה סעודה כשיש כבר שלוש בשבת. 2. מתי עדיף שאקיים סעודה זו (אם זה אפשרי) בערב/ בוקר, אחרי/ לפני הסעודות? 3. בין היתר אומרים כי יום הולדת הוא יום מסוגל לתפילות ולכן שאלתי היא האם מותר לי להתפלל ולבקש ביום ההולדת למרות שחל בשבת? שכן לא נוהגים לבקש בקשות בשבת. 4. יתכן וארצה "להקדיש" את יום הולדתי להודאה לקב"ה. האם מותר לעשות סעודת הודיה בשבת? (וכן האם לעשות זאת בתוך סעודת שבת או בנפרד?) בנוסף, האם ישנן הנהגות נוספות שכדאי שאנהג ביום ההולדת?
תשובה
1. אין שום בעיה, אדרבה שבת מתאימה להוספת אמונה ועונג שבת. 2. מתי שנוח. 3. ניתן להתפלל ולבקש אולם מתוך שמחה והודיה לה'. 4. אני מציע שזה יהיה חלק מסעודת האמנים. הכי חשוב זה להודות לה' על מה שזכית וקיבלת עד היום ולבקש הלאה, כמו כן כדאי מאוד לבל על עצמך הנהגה אחת טובה לקיום בשנה הקרובה. בהצלחה! הרב שמואל הולשטיין