• כלים והכשרתם

הכשרת צלחות פורצלן

הרה"ג דוב ליאור

כ"ב טבת תשס"ח
שאלה
קיבלנו בירושה סט צלחות פורצלן (חברת נעמן), הבעלים הקודמים של הצלחות לא הקפיד על כשרות ואכל בהם בשר וחלב אבל לא נראה לי שהוא אכל בהם חזיר וכדו’ (אם יש בכלל הבדל). א.האם ניתן להכשירן או שדינם כמו כל כלי חרס שתקנתו היא שבירתו? ב.האם יהיה הבדל אם מדובר בהפסד מרובה?
תשובה
אם יכול להיות שהצלחות הללו בלעו בשר חם, ולאחר מכן השתמשו בהם לחלב חם, זה מקסימום איסור דרבנן. שיטת הרשב"א (הטור מביא אותו בהלכות הכשרת כלים) שגם כלי חרס שבלע דבר שאיסורו מדרבנן, מועילה לו הגעלה שלוש פעמים במים רותחים. תרתיחו סיר גדול של מים, תכניסו את הצלחות שלוש פעמים וזהו. זה יחזור להיות היתר, ותוכלו להשתמש בזה למה שאתם רוצים.