• השבת אבידה

מציאת אבידה בחנות שבה אני עובדת

כולל דיינות בית אל

ג שבט תשס"ח
שאלה
אני עובדת בחנות בה נמצאה אבידה מחנות סמוכה לנו לפני כשבועיים. לא אני זו שמצאה אותה, אולם פניתי לחנות שממנה האבידה וניסיתי למצוא את בעלי המוצר אולם מאחר שהחשבונית היא של החלפה בלבד ואין הפרש בזיכוי או תוספת תשלום, אז לא ניתן למצוא אותו. האם מותר לי לקחת את המוצר או שעליי לשאול את מנהלת החנות?
תשובה
במידה ויש עם החפץ סימן זיהוי שיוכלו הבעלים לתת, כגון: קבלה שרשום בה שעת הקנייה, שהקונה יוכל לומר: קניתי חפץ פלוני, בתאריך פלוני, בשעה פלונית, יש להכריז על האבידה במידת האפשר, כגון: לתלות פתקים, ולומר בחנות שבה היא נקנתה שאם יבוא הבעלים לדורשה שיפנו אותו אליך. וכן לעדכן את העובדים בחנות שלך בעניין האבידה למקרה שהמאבד יפנה אליהם. ואם עד שלושים יום לא יגיעו הבעלים, תוכלי לרשום בפנקס את מחיר החפץ והסימן ולהשתמש בו, ואם יגיעו הבעלים בעתיד וימסור הסימן, תתני לו כסף בסכום שרשמת. במידה ואין סימן זהוי, אם מדובר בחפץ יקר או כבד, מן הסתם עד שהחפץ נמצא הבעלים שמו לב והתייאשו -והחפץ שלך. ואם מדובר בחפץ לא יקר ולא כבד, קיים חשש שהחפץ נמצא לפני שהבעלים ידעו שנאבד ולא התייאשו עדיין באותה שעה. לכן, תרשמי את מחירו בפנקס ותשתמשי בו, עד שיבוא אליהו ויגיד למי שייך החפץ. בנוגע לשאלה אם צריך לשאול את מנהלת החנות,החפץ שייך למי שהמוצא מסר אותו, אם הוא מסר לך- החפץ שייך לך. ואם הוא מסר למנהלת החנות-הוא שייך למנהלת. הרב ישראל שורץ