• תורה, מחשבה ומוסר
  • אמת ושקר

היתר לא לומר את האמת

הרה"ג יעקב אריאל

כ"ה טבת תשס"ח
שאלה
בעלי נושא נשק באופן יום-יומי. הבעיה היא שבכל מקום מבקשים ממנו רישיון נשק, ולעיתים הדבר גוזל ממנו זמן רב. ישנם מקומות כקניונים, בהם בכניסה לחניון בעלי נשאל האם הוא נושא נשק, כאשר הם אינם בודקים האם שיקר או אמר את האמת, ובעלי יודע שבכניסה עצמה להולכים יתבקש שוב להראות את רישיון הנשק. לגופו של עניין, מדובר בבזבוז זמן פעמים רבות והשאלה הנשאלת היא האם במקומות בהם אין באמת הסתכלות אמיתית ויש מספר בדיקות, בעלי יכול לומר כי אין הוא נושא נשק? אני משערת שהתשובה שלילית, אולם אם באמת השומרים היו מעונינים לתפוס מחבל, שיהיו בטוחים שהוא לא יאמר להם מפורשות שהוא נשוא נשק, ולכן איני מבינה את הטעם לבדיקה זו.
תשובה
גם אני לא מבין מה הטעם בשאלה, אולי כדי לתהות על קנקנו ולשמוע את שפתו. על כל פנים מדבר שקר תרחק, עצתי לא לקחת את הנשק למקום שאין בו צורך.