• מצוות ישוב וכיבוש הארץ

הקמת מאחזים על שטחים שבבעלות פרטית של ערבים

הרב אליעזר מלמד

ה אדר א' תשס"ח
שאלה
בקשר להקמת מאחזים הרב ענה: "אין להקים מאחזים על שטחים שבבעלות פרטית של ערבים, אלא רק על אדמות מדינה, או על אדמות שנקנו מערבים." לפי זה מה דעת הרב על מגרון שהממשלה רוצה לפנות ח"ו בגלל שהקרקע בבעלות ערבית, וגם שלפי זה מה היא מצוות כיבוש, ומצוות ישיבה היא רק על ידי קניה.
תשובה
ככלל אכן יש להקים מאחז במקום מסודר. אולם אם נפלה טעות, וכבר הושקע כסף במקום מסוים, לפי הצדק צריך לפצות את בעלי המקום פיצוי מלא, אבל אין לגרום נזק עצום למי שהשקיע בכל המבנים והתשתיות שבמקום. במגרון המצב הוא שמשיקולים ביטחוניים הרשויות הציעו להתיישב שם, ואף הקרקעות היו חצי מוסדרות, ורק אח"כ פתאום התעורר קטרוג על חלק מהשטח. ולכן ברור שצריך להתנגד לגירוש היהודים משם. ואם יוכח שיש בעלים ערבי לשטח, יהיה צורך לפצותו אבל בשום אופן לא להחריב את המקום.