שאל את הרב

  • הלכה
  • שאלות כלליות

שאלות בנושאי כשרות

undefined

הרב שלום אילוז

ט אדר א' תשס"ח
שאלה
יש לי מס’ שאלות בענייני כשרות: 1. כיצד להשתמש במיקרוגל לשימוש בשרי וחלבי? 2.בהכשרת מיקרוגל-האם זה משנה איזה סוג מיקרוגל זה? ואם אינני זוכרת כי המיקרוגל ישן מאוד? 3.בהכשרת תנור- ניקיתי את התנור ככל יכולתי תוך כדי שימוש בתכשירים שונים כגון סנט מוריץ, אך לא כל השומן היבש הצליח לצאת. לאחר מכן חיכיתי 24 שעות והפעלתי את התנור כשעה בחום הכי גבוה. האם התנור כשר, והאם מה שיאפה בו יהיה בחזקת פרווה? 4.האם ניתן להגעיל כלים מזכוכית (כגון פיירקס) ע"י עירוי מים רותחים? מהו ההבדל בין הגעלה ע"י עירוי לבין הגעלה ע"י הרתחת הכלי במים? 5.האם יש בעיה עם הנחת כלי חלבי בתוך כלי בשרי כאשר שניהם יבשים ונקיים? 6. האם ניתן לאכול חביתה שטוגנה במחבת בשרי עם כלים חלביים ואוכל פרווה? ועם אוכל חלבי? 7.פשטידה שנחתכה בסכין בשרית - בחזקת בשרי? ואם היא חמה? 8.כלי מפלסטיק שהיה בו חלב - בחזקת חלבי? ובצק שיעשה אח"כ (לאחר זמן רב) בכלי זה (ללא חלב) יהיה בחזקת חלבי? 9.אני שומרת כשרות וגרה בבית שמטבחו כשר. אצל סבי וסבתי המטבח איננו כשר. הורי נוהגים להביא אוכל מסבי וסבתי ולאוכלו עם הכלים שלנו. האם המטבח כשר? האם יש צורך להכשירו מחדש? 10. סבי וסבתי הציעו להכשיר את מטבחם כדי שאוכל לאכול אצלם. הם אינם שומרי שבת, ויש חשש כי לאחר ההכשרה יהיה בלבול בכלים מצידם ומצד הדודים. האם לאחר שהמטבח יוכשר אוכל לאכול אצלם - מפני החשש לבלבול מצידם, וגם מפני שאינם שומרי שבת? קראתי כי אין לאכול אצל אנשים שאינם שומרי שבת בפרהסיה, מפני שמאכלם כמאכל נוכרי... תודה רבה!
תשובה
1.במיקרוגל אפשר להשתמש לבשר וחלב בתנאי שבעת השימוש במאכלים אלו יהיו המאכלים מכוסים. 2. לא. 3. על פי מה שתיארת התנור הוכשר לגמרי. 4. כן. וההבדל בין עירוי ובין הגעלה במים רותחים תלוי בסוג השימוש שמשתמשים בכלי אם משתמשים בו על ידי עירוי הכשרתו גם על ידי עירוי ואם שימושו בכלי ראשון אז הכשרתו על ידי הגעלה. 5. לא. 6. לאכול חביתה זו בכלים חלביים מותר, ולאכול חביתה זו עם מאכלי חלב ממש לספרדים מותר לאשכנזים אסור. 7. כן. 8. רק אם היה בו חלב חם ממש, אז הוא בחזקת חלב. ולגבי בצק בכל מקרה לא יהיה הבצק בחזקת חלבי. 9. קשה לי לענות על שאלה זו בקצרה כיון שיש להבחין באיזה מאכל מדובר וכדו', אבל באופן כללי לא טוב לעשות כן. 10. תמיד טוב להכשיר את המטבח, ואם תוכלי תלמדי אותם מעט על מנת שלא יתבלבלו ושתהיה הפרדה מוחלטת במיקום של הכלים הבשריים והחלביים, ולגבי שומרי שבת איני סבור כן, אלא מותר לאכול אצלם אם הם שומרים על כשרות.
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il